Hej högstadiet

Imorgon skall alla i klassen har en liten redovisning om valfri serietidning. Min grupp har valt Tintin i Kongo som först publicerades som en följetong i en belgisk tidning 1931. Den har anklagats för att vara rasistisk medan visa anser att den bara speglar dåtidens fördomar och att man inte skall lära någon stor vikt i det. Dessutom är det ett viktigt dokument när man ser till hur mörkhyade har representeras i populärkulturen när den producerades av vita för vita.

I alla fall så hade lite problem när vi skulle komma överens vad vi skulle kalla kongoleserna. Att vi helt enkelt kunde kalla dom kongoleserna tänkte vi aldrig på. Jag tyckte att mörkhyade var ett bra alternativ. Neutralt och man kan inte läsa in några värderingar i det. Så säger man inte sa en tjej i min grupp. Svarta låter bättre. Och där utbröt en diskussion.

A: Men nej....vi kan inte säga så. Vi säger mörkhyade.
J: Men dom är svarta. Jag hade inte haft något emot om någon kalla mig vit. Jag är vit, kineserna gula och dom svarta.
O: Jag tyckte svarta låter fördomsfullt. Neger säger man väl?
A: NEJ! Det kan vi verkligen inte göra.
O: Varför inte.
A: Gör du det så får vi se hur populärt det är.
O: Men det är så vi säger på landet.

Det sluta med att O förstod att neger inte var ett alternativ och blev så rädd att han skulle säga det imorgon att han skrev KOM IHÅG: EJ KALLA DOM NEGER, KALLA DOM INVÅNARE I KONGO i sitt block.

Jag tyckte i alla fall det var sött. För många svenskar är neger ett ganska neutralt ord men i med att man läser in andras poteniella värderingar blir det laddat.

Sen gick vi igenom vår korta presentationen och O sa: sen visar jag en bild och så säger frågar jag klassen om de ser vem som är apa och vem som är neger....nej invånare i Kongo. Om de kan se någon skillnad. Och sen pekar jag och berättar.

Grejen är den att det han vill belysa är Hergés sätt att måla de mörkhyade som en massa där alla ser likadana och man knappt ser någon skillnad på gorillan och de mörkhyade som är med i serien.  De lät som vi var värsta rassarna medan vi mena väl.


Kommentarer:
Postat av: 234

Värd ett inlägg, tintin är bra även med noggers :)

2009-10-16 @ 19:03:09

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback