Ondska.

Det som gör mest ont med hemskheterna på Haiti är det här. Mänsklig ondska.

Att människan i grund och botten är god och inte ond är något mitt intellekt och känslor länge har fått brottas med. Först ansåg jag att det är klart människan i grund och botten är god. Om inte är det inte värt att leva. På senare tid är jag inte lika säker och hoppas att det inte bottnar i hur jag själv är som människa för jag ser mig som en reko person. Något avtrubbad av den tid och samhälle vi lever i men en bra människa.

Människor svälter, mördas, förtrycks, flyr, förnedras, våldtas och lemlästas dagligen och man undrar hur det är möjligt och hur det kan hända. Beror det på ekonomiska och sociala orättvisor, krig i religionens namn eller maktmissbruk, korruption och laglöshet? Bottnar det att i människors strävan efter makt, pengar och status har  man glömt av värdet av människoliv och medmänsklighet?

Man vill gärna tro att mänskligheten inte gått förlorad men ibland undrar man.

En jordbävning drabbade ett av världens fattigaste länder och den desperation och laglöshet som fanns där innan jordbävningen är mer närvarande nu än någonsin. Haiti behöver oss nu men behövde oss även innan men då fanns vi inte där. Västvärlden kan inte bara öppna plånböcken vid stora naturkatastrofer utan behövdes där innan för att förebygga den humanitära katastrofen som nu inträffat.

Och precis som vår uppmärksamhet och hjälp behövdes där innan naturkatastrofen är Haiti inte alls unikt i det avseendet tyvärr. Utbildning behövs inte bara i tredje världen utan även om tredje världen.



Kommentarer:
Postat av: <3

<3

2010-01-18 @ 10:18:59
Postat av: Skanky

Vi betalar 75 miljoner i bistånd om dagen. Dock ej till Haiti. Allt för ofta går dessa pengar till samma rika elit som bygger palats medan folket lever i slum. Korruption således.

2010-01-18 @ 18:07:03
Postat av: anna braun

ja och det är där problemet ligger och att i de fall pengarna når fram så hjälper det som bara för stunden. pengarna tar slut. därför är det viktigt att utbilda och göra långsiktiga projekt istället för att pumpa in pengar som bara hjälper för studen. i haitis fall är det dock nödvändigt att pumpa in mycket pengar och fort men efter det absolut nödvändiga har gjorts kommer den riktiga utmanningen. men hey, jag läser kulturstudier och räddar inga liv direkt. däremot tror jag att mitt leende jag bjuder på under dagen gör flera människors dag. hehehehe. joke

Postat av: Skanky

Du har rätt självklart, men verkar vara svårare i praktiken än teorion. Men peppar peppar, denna gång kanske det går bra! Ditt leende räddar oss, men håll munnen tyst bara. Basröst på tjejer är scary. skoja

2010-01-19 @ 13:10:31

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback